Nationale Check Je Wachtwoorden Dag

Publicatiedatum 24 november 2022

Onze online veiligheid is belangrijker dan ooit. We slaan onze informatie digitaal op en gaan er vanuit dat deze altijd bereikbaar is. Denk je wel eens na over jouw wachtwoorden?

Uit onderzoek komt naar voren dat wachtwoorden vaak opnieuw gebruikt worden. Het hergebruiken van wachtwoorden is een risico. Vergelijk dit eens met een rij huizen in de straat, waarbij we allemaal met dezelfde sleutel naar binnen kunnen. Je wilt toch niet dat een ander zomaar binnenkomt?

Accounts

Online heb je allemaal accounts bij webshops, banken en overheid. Voor elk account is er een inlognaam en een wachtwoord. Je moet er toch niet aan denken dat een ander met jouw gegevens aan de haal gaat. Toch denken je pas goed na over jouw digitale veiligheid op het moment dat het een keer misgaat.

Gevaar

Wanneer jouw inloggegevens bekend zijn, kan iemand anders deze gebruiken. Zo kan het mogelijk zijn dat er bestellingen bij een webshop worden gedaan onder jouw naam.

Maar sta je ook stil bij jouw zakelijke gegevens? Vanuit wetgeving is elke organisatie verplicht om veilig met zijn informatie om te gaan. Wanneer jouw wachtwoord bekend is, welke toegang is er dan tot de bedrijfsinformatie onder jouw account?

Voorkomen

Hoe kun je nu voorkomen dat jouw gegevens veilig blijven? Het goed bewaren van jouw informatie begint bij jezelf. Het is nodig jezelf te dwingen om bij het aanmaken van accounts een ander wachtwoord te kiezen.

Natuurlijk zijn er een aantal tips voor het maken van een wachtwoord:

  • Gebruik een wachtwoord van minimaal 8 karakters, liever nog meer;
  • Gebruik een wachtwoord maar 1 keer;
  • Gebruik geen namen, adressen of data die geraden kunnen worden;
  • Gebruik verschillende karakters; combineer cijfers en letters.

Besef je nu dat je één wachtwoord vaker gebruikt? Pas dan het wachtwoord aan om het account goed te beveiligen.

Denk bij het kiezen van een wachtwoord goed na over de mogelijkheden. Het wachtwoord moet voor jou te onthouden zijn, maar voor een ander niet te raden. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een wachtwoordzin gebruiken, die je kan aanvullen met een aantal cijfers. ‘hetJaarisbijnavoorbij845’ is bijvoorbeeld een wachtwoord wat jij wel kan onthouden, maar een aander niet zo snel achterhaald.

Hulpmiddelen

Heb je moeite met het zelf onthouden van jouw inlognaam en wachtwoord voor alle online sites? Er bestaan hiervoor hulpmiddelen. Er zijn verschillende wachtwoordmanagers beschikbaar en steeds vaker is er al een optie om wachtwoorden op te slaan beschikbaar op jouw apparaat.

Wil je meer weten? Kijk ook eens op de site van Wachtwoord Bewust.

Job Alert

Ontvang de laatste vacatures in jouw vakgebied direct in je mailbox.

Laatste Nieuws

Studenten opgelet: zo vind je snel een toffe bijbaan!

Publicatiedatum 3 april 2025
Ben je student en op zoek naar een leuke bijbaan in de regio? Met de juiste aanpak vind je sneller dan je denkt een baan die bij je past en goed te combineren is met je studie. In deze blog delen we praktische tips om direct aan de slag te kunnen.
Lees meer

Hoe gaat het nu met Nick?

Publicatiedatum 31 maart 2025
Na drie maanden bij BaanBereik blikken we samen met intercedent Nick terug op zijn eerste periode. Hoe bevalt het werk? En welke tips heeft hij voor sollicitanten? Je leest het in dit korte interview!
Lees meer

Westfries Ondernemersgala 2025: stem op jouw favoriet!

Publicatiedatum 18 maart 2025
Het Westfries Ondernemersgala 2025 staat in het teken van Grand Gala Sur Mer, een avond vol erkenning en inspiratie voor ondernemend Westfriesland. Als trotse partner van dit event moedigen we iedereen aan om te stemmen op hun favoriete bedrijf of ondernemer in één van de vier categorieën. Mis deze kans niet om lokale ondernemers in de spotlight te zetten!
Lees meer