Week van de Werkstress

Publicatiedatum 17 november 2020

Start met je eigen plan

Je hebt een aantal dagen hard gewerkt op kantoor en merkt dat je maar niet uitgerust bent. Heel herkenbaar voor veel kenniswerkers op kantoor. Werkstress op kantoor is helemaal geen probleem, als je maar weer de tijd neemt om tot rust te komen. Blijft de stress op kantoor maar voortduren, dan gaat je lijf protesteren. Het liefste wil je die werkstress verminderen.

Wat is stress?

Stress ontstaat wanneer de druk zo hoog is, dat de grens van het persoonlijk aanpassingsvermogen wordt overschreden. Niet alle stress is negatief. Een bepaalde mate van stress kan zelfs zorgen voor betere prestaties. Maar als de spanning te groot wordt, kunnen onze prestaties eronder lijden. Op de lange termijn kan die spanning zelfs serieuze gevolgen hebben voor ons functioneren en onze gezondheid. U kunt stress zien als een belangrijk signaal.

De Week van de Werkstress

Het doel is om zoveel mogelijk werkende Nederlanders te laten inzien dat werkstress te voorkomen is. Door te zorgen voor voldoende plezier op de werkvloer, ruimte voor ontwikkeling en/of genoeg uitdagingen in het werk.

Tips tegen werkstress

1. Start met je eigen plan; het is belangrijk om je dag goed te beginnen, start daarom eerst met het openen van je agenda en daarna pas je e-mail. Wat heb je allemaal voor afspraken. Daarna kijk je welke zaken gisteren nog zijn blijven liggen. Maak je geen plan voor jezelf, dan kom je in het plan van iemand anders terecht.

2. Respecteer je pauzes; ook al heb je het druk, neem even een pauze om te lunchen. Doe dat niet op je werkplek maar ga naar de kantine of naar buiten.

3. Schone en verzorgde werkomgeving; zorg dat al je werk een plek krijgt in een archief of in een “onderhanden werk” map. Noteer op je todo-lijstje waar je de stukken voor de betreffende taak hebt gearchiveerd.

4. Zeg eens vaker ‘nee’; ben jij die behulpzame collega of die specialist die alles weet? Je vindt het prettig om anderen te helpen. Maar tegen welke prijs? Als je aan het einde van de dag pas aan je eigen werk toekomt geeft dat weer extra werkstress. Zeg dus eens vaker ‘nee’.

5. Plan je agenda niet te vol; een belangrijk doel van een planning is om overzicht te verkrijgen en daarmee de rust in je hoofd en je zelfvertrouwen te vergroten. Bovendien kan een planning je helpen bij uitstelgedrag of in geval van problemen met discipline en concentratie.

Ben jij gelukkig op je werk? Of ben je op zoek naar een (nieuwe) uitdaging? Maak digitaal kennis met BaanBereik, zodoende kunnen we in korte tijd banen voorstellen die bij jou passen. Vraag online een Kennismakingsgesprek aan. Klik hier. 

 

Job Alert

Ontvang de laatste vacatures in jouw vakgebied direct in je mailbox.

Laatste Nieuws

Creëer jouw droomjaar: Workshop Visiebord 2025

Publicatiedatum 12 november 2024
Ben je klaar om jouw doelen voor 2025 niet alleen te stellen, maar ook visueel vorm te geven? Op 10 december organiseert Jorine Beemster van House of Selfcare een unieke workshopavond om een visiebord te maken. Dé perfecte manier om te focussen op jouw persoonlijke en professionele ambities voor het nieuwe jaar.
Lees meer

Hoe gaat het nu met onze stagiaire Huib?

Publicatiedatum 9 november 2024
Benieuwd hoe het is om stage te lopen bij BaanBereik? Ontdek het in onze nieuwste blog over onze stagiaire Huib.
Lees meer

Felicitatie aan de NHN Business Awards winnaars van 2024!

Publicatiedatum 8 november 2024
Gisteravond werden tijdens een sprankelende finale in de Cultuurkoepel in Heiloo de winnaars van de NHN Business Awards 2024 bekendgemaakt. BaanBereik feliciteert alle winnaars!
Lees meer